Schakelmateriaal van Busch Jaeger, Peha, Jung, Gira en Berker

De grootste merken in schakelmateriaal

Bij Sander Vunderink Elektromaterialen verkopen we de vier grootste merken schakelmateriaal van Nederland: Busch Jaeger, PEHA, JUNG en GIRA. Samen hebben deze merken een marktaandeel van ongeveer 90%. Daarnaast verkopen wij ook schakelmateriaal van Berker. Deze merken leveren schakelmateriaal van hoge kwaliteit, zoals wandcontactdozen, dimmers, schakelaars enzovoort. Bij deze merken dient de schakelaar afzonderlijk besteld te worden van de afdekking.  Er bestaan ‘enkele’ en ‘dubbele’ wippen en kunnen geplaatst worden in 1-voudige tot en met 5-voudige afdekramen. Welke afdekking bij welke schakelaar gebruikt kan worden, vindt u bij de beschrijvingen van de verschillende schakelaars, verder op deze pagina. Wandcontactdozen kunnen compleet besteld worden, met binnenwerk en kapje.

Opbouw  

Het opbouw schakelmateriaal wordt uit voorraad geleverd van het merk Peha en Gira. Dit omdat opbouw schakelmateriaal vaak achter keukens en meterkasten gebruikt wordt, waar design niet belangrijk is. De keuze voor Peha is gemaakt omdat het prijstechnisch een zeer gunstig merk is. We hebben Gira later in ons assortiment opgenomen, omdat hiervoor veel vraag naar was en het design hiervan mooi is. Schakelaars en wandcontactdozen van de overige merken kunnen wel speciaal voor u besteld worden via onze onderdelendatabase.

Industrieel 

Slagvast, industrieel schakelmateriaal voor de krachtstroomaansluitingen in werkplaatsen en magazijnen verkopen wij van het merk Mennekes en PCE. Dit vanwege de hoge kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van dit schakelmateriaal. De stekkers en stopcontacten zijn voorzien van afgeronde kanten waardoor inpluggen eenvoudiger gaat.

Spatwaterdicht

De 230V stopcontacten en schakelaars worden geleverd uit de OCEAN serie van Busch Jaeger, van Peha en Viko by Panasonic vanwege de zeer hoge kwaliteit en de relatief lage prijs. Iedere serie heeft zijn eigen uiterlijk en bevatten robuuste scharnieren, zijn zeer eenvoudig aan te sluiten en gaan jaren in weer en wind mee.

Een keuze maken?

Om u te helpen een keuze te maken, ziet u in dit filmpje schakelaars van de verschillende merken naast elkaar. In het filmpje worden de wissel schakelaar en de complete dubbele wandcontactdoos op basis van prijs met elkaar vergeleken.

Soorten schakelaars en hun mogelijkheden

Om te beslissen welke schakelaar u nodig heeft, is het van belang om te weten wat de mogelijkheden van verschillende schakelaars zijn. Hieronder wordt aangegeven welke schakelaars u gebruikt in bepaalde situaties.

Wisselschakelaar

Te gebruiken voor:

  • Eenvoudige schakelingen, zoals het toilet en de badkamer. Voor ruimtes met slechts 1 aan-uit schakelaar.
  • Hotelschakelingen, waarbij 2 wisselschakelaars 1 lamp bedienen.

De wisselschakelaar dient afgedekt te worden met een enkele wip. Een aansluitschema staat in het volgende artikel op Wikipedia.

Serieschakelaar

  • Eenvoudige dubbel schakelaar waarop een dubbele bedieningswip gemonteerd wordt.
  • Gebruik de serieschakelaar bijvoorbeeld bij de eethoek: 1 van de 2 halve wippen voor het licht boven de eethoek, de andere halve wip voor het licht in de woonkamer. 

Wissel-wissel schakelaar

  • Een luxure variant van de serieschakelaar. Deze dubbele schakelaar kan gebruikt worden voor een hotelschakeling.
  • Gebruik deze schakeling bijvoorbeeld onderaan de trap, 1 halve wip voor het licht in de gang en de andere halve wip voor het licht boven. Vervolgens kan boven het licht weer uitgedaan worden met een wisselschakelaar.

De wissel-wissel schakelaar moet afgedekt worden met een dubbele wipper, ook wel een seriewip genoemd.

Kruisschakelaar

Gebruik een kruisschakelaar samen met 2 wisselschakelaars om 1 lichtpunt te bedienen. Dit komt vaak voor op slaapkamers, in de vorm van 1 schakelaar bij de deur en 2 naast het bed.

2-polige kruisschakelaar

Gebruik deze schakelaar voor de buitenverlichting, of andere specifieke gevallen. Deze schakelaar kan ook geleverd worden met controle lamp.

Jaloezieschakelaar

Gebruik deze schakelaar voor het besturen van jaloezieën of screens.

3-standenschakelaar

Gebruik deze schakelaar voor een mechanische afzuiging.

Kleuren van schakelmateriaal

Elk merk heeft een standaard lijn en een aantal luxe lijnen schakelmateriaal. De standaard lijn is leverbaar in 2 kleuren: crème en Alpin wit. Dit komt omdat er vroeger alleen crème-kleurig schakelmateriaal geproduceerd werd. Deze kleur werd echter toen wit genoemd. Later werd er witter schakelmateriaal geproduceerd, die toen de benaming Alpin wit kreeg. Over de juiste benaming van de kleuren ontstaat nog wel eens verwarring. Elk merk gebruikt een andere bewoording. Soms wordt Alpin wit ook wel levend wit of zuiver wit genoemd. Daarom wordt bij vermelding van de kleuren altijd de ral code genoemd.  

Crème schakelmateriaal is overeenkomstig met ral kleurcode 1013, Alpin wit schakelmateriaal is overeenkomstig met ral kleurcode 9010.