Bewerken

Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar is te koop in meerdere soorten en varianten. Een wezenlijk verschil is of de wisselschakelaar inbouw is of opbouw. Inbouw schakelmateriaal wordt, zoals de naam al doet vermoeden, ingebouwd in de muur. Hierdoor kan het schakelmateriaal mooi weggewerkt worden in de muur en neem het niet te veel ruimte in beslag. Bij de inbouw wisselschakelaar moet u apart de afwerking mee bestellen. Wanneer u een muur heeft die niet opengebroken kan of mag worden, is opbouw schakelmateriaal een uitkomst. Bij de opbouw wisselschakelaars worden de schakelaars op de muur bevestigd in plaats van er in. Bij de opbouw wisselschakelaar is de schakelaar al compleet. Opbouw wisselschakelaars worden gebruikt in oudere woningen en soms nog in garages of bergingen. Wij verkopen de wisselschakelaars van de merken Busch-Jaeger, JUNGGiraPEHA en Berker.

 Verschil tussen een inbouw en opbouw wisselschakelaar

Werking wisselschakelaar

De wisselschakelaar is de meest gebruikte schakelaar, met deze schakelaar is een hotelschakeling ook mogelijk. Op een wisselschakelaar zitten 3 aansluitingen. Een ingaand contact (vaak rood) en 2 uitgaande contacten (vaak zwart), de ene zwarte aansluiting verbreekt en de andere maakt contact bij het schakelen. Op het ingaande contact gaat de bruine fase draad welke vanaf de groepenkast komt. Op 1 van de uitgaande aansluitingen gaat de zwarte draad welke naar de lamp gaat. Wisselschakelaars welke terugveren naar hun uitgangspositie heten drukvlakschakelaars.

Wat is het verschil tussen een wisselschakelaar en een wissel/wisselschakelaar?

De wisselschakelaar heeft een eenvoudige werking: hiermee wordt vanaf één plaats een lichtbron in- of uitgeschakeld. De wisselschakelaar is op allerlei plekken te gebruiken in uw woning of in andere panden. Ook kunt u hiermee een hotelschakeling creëren. Hierdoor is het mogelijk om vanaf twee verschillende plaatsen een lichtbron in- of uit te schakelen. Denk hierbij aan een lamp op de overloop die zowel op de beneden verdieping als op de overloop bedient kan worden. De wisselschakelaar moet niet verward worden met een wissel/wisselschakelaar. Een wissel/wisselschakelaar wordt gebruikt voor de meer uitgebreide hotelschakelingen. Hierbij kunnen 2 lampen vanaf 3 plekken worden geschakeld. Een voorbeeld hiervan is wanneer u een lamp op de overloop en op de zolder heeft met schakelaars op de benedenverdieping, overloop en de zolder.

PEHA wisselschakelaar en PEHA wissel/wisselschakelaar

Belasting wisselschakelaar

Met een wisselschakelaar mag een stroom van 10 Ampère geschakeld worden. Deze schakelaar is dus bedoeld voor verlichting, de gebruikte zwarte draad (schakeldraad) is ook dunner dan de bruine voedingsdraad, welke bijvoorbeeld ook naar de wasmachine gaat. De belasting van een wisselschakelaar is 10A, dit is ongeveer 2300W aan gloeilampbelasting. Voor ledverlichting en voor TL verlichting is de belasting minder, in verband met opstartstromen. Het is mogelijk met een wisselschakelaar een relais/ magneetschakelaar te schakelen, het relais schakelt dan de grote stroom van de verlichting in. 

Een wisselschakelaar onderbreekt de bruine VD-draad vanaf de groepenkast naar de lamp. Vanaf de wisselschakelaar gaat deze stroomdraad verder als zwarte draad naar de lamp. De blauwe nuldraad gaat rechtstreeks naar de lamp. De wisselschakelaar mag niet gebruikt worden voor het schakelen van buitenverlichting, hierbij moet ook de nul geschakeld worden. Voor buitenverlichting wordt een 2-polige schakelaar gebruikt.

Hotelschakeling

Met 2 wisselschakelaars kan een hotelschakeling gemaakt worden. Op de ingang van 1 van de 2 wisselschakelaars komt de bruine draad (voeding), op de ingang van de andere wisselschakelaar komt de zwarte draad naar de lamp. Tussen de 2 wisselschakelaars zitten 2 zwarte draden. Om op 3 plaatsen het licht te kunnen schakelen, moeten de 2 zwarte draden onderbroken worden en moet hier een kruisschakelaar tussen geplaatst worden.

Een aansluitschema van een hotelschakeling is het onderstaande plaatje. Daaronder staan 2 plaatjes van hotelschakelingen met 3 schakelaars in 2 situaties.


Wisselschakeling / Kruisschakeling

 

Montage wisselschakelaar

Voor het monteren van een wisselschakelaar heeft u de volgende producten nodig:

  • Wisselschakelaar
  • Bedieningswip wissel/kruis
  • Afdekraam
  • Schroeven
  • Schroevendraaier
  • Elektriciteitsdraden

Deze producten kunt u allemaal bij Sander Vunderink Elektromaterialen bestellen. Voordeel hiervan is dat u na 1 bestelling direct aan de slag kunt.

In het volgende stappenplan vindt u de stappen die nodig zijn om de wisselschakelaar te monteren.

  1. Haal de spanning van de groep af waarmee u gaat werken. Weet u niet welke groep u gebruikt? Haal dan om zeker te zijn alle spanning er af.
  2. Strip de elektriciteitsdraden tot de aangeven lengte.
  3. Sluit op het ingaande contact de fasedraad aan.
  4. Bij de uitgaande contacten sluit u de schakeldraden aan.
  5. Als de draden zijn aangesloten kunt u de wisselschakelaar in de inbouwdoos monteren.
  6. Druk de bedieningswip op de schakelaar. Vervolgens plaatst u het afdekraampje om de schakelaar tegen de wand aan.

De knop welke op een wisselschakelaar moet heet een ''Bedieningswip wissel/ kruis''. Deze bedieningswip past ook op een kruisschakelaar en heet daarom zo.

Een inbouw wisselschakelaar wordt vastgezet met boutjes welke meegeleverd worden met de inbouwdoos. Als deze boutjes te kort zijn, door bijvoorbeeld tegelwerk of stucwerk, kunnen hiervoor langere boutjes besteld worden. Dit zijn de maten welke het meest gebruikt worden: M3X30, M3X40, M3X50. Het voordeel van Sander Vunderink Elektromaterialen is dat deze per stuk te koop zijn.

De trekschakelaars worden vaak toegepast boven een bed. Deze trekschakelaars zijn wisselschakelaars.

Het is mogelijk om achter een bestaande wisselschakelaar een klik-aan-klik-uit module te plaatsen. De module schakelt dan het licht als de wisselschakelaar omgezet wordt. Het is dan ook mogelijk de module aan te sturen met bv een afstandsbediening of een draadloze schakelaar van Klik-Aan-Klik-Uit

Wisselschakelaars bij Sander Vunderink Elektromaterialen