Informatie

Opbouw Schakelmateriaal

Het opbouw schakelmateriaal wordt uit voorraad geleverd van het merk Peha en niet van de overige merken, dit omdat het schakelmateriaal vaak achter keukens en in meterkasten gebruikt wordt, waar design niet belangrijk is. De keuze voor Peha is gemaakt omdat het prijstechnisch zeer gunstig is. De overige merken kunnen wel besteld worden.

Industrieel Schakelmateriaal


Slagvast industrieel schakelmateriaal voor werkplaatsen, magazijnen enz... wordt geleverd voor de krachtstroomaansluitingen van het merk Mennekes, dit vanwege de hoge kwaliteit, en de gemakkelijke omgang in gebruik, de stekkers en stopcontacten zijn voorzien van afgeronden kanten waardoor inpluggen eenvoudiger gaat. De 230V stopcontacten en schakelaars worden geleverd uit de OCEAN serie van Busch Jaeger, vanwege de zeer hoge kwaliteit (rvs onderdelen, kunststof scharnieren, zeer eenvoudig aan te sluiten) en de relatief lage prijs vergeleken met de andere merken, alle andere merken kunnen overigens wel besteld worden.

 

Schakelmateriaal Inbouw

Deze site richt zich op de 4 grootste merken schakelmateriaal van Nederland: Busch Jaeger, Gira, Jung en Peha. Van deze merken dient de schakelaar afzonderlijk besteld te worden met de afdekking. Er bestaan “volle” en “halve” wippen. En kunnen geplaatst worden in afdekramen van 1 voudig tot en met 5 voudig. Wandcontactdozen kunnen compleet besteld worden.

 
STANDAARD ELEMENTEN (merk onafhankelijk)

"Wat voor schakelaar heb ik nodig." is een vraag welke vaak gesteld wordt. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden van verschillende schakelaars behandeld.

Wisselschakelaar

 • Eenvoudige schakelingen: Het toilet, badkamer, ruimtes met slechts 1 aan-uit schakelaar,
 • Hotelschakeling: 2 wisselschakelaars bedienen 1 lamp.
 • De wisselschakelaar dient afgedekt te worden met een volle wip.

Een aansluitschema staat in het volgende artikel op wikipedia.


Serieschakelaar

 • Eenvoudige dubbele schakelaar waarop een dubbele bedieningswip gemonteerd wordt.
 • Gebruik de serieschakelaar bij bijvoorbeeld de eethoek: 1 van de 2 halve wippen voor het licht boven de eethoek, de andere halve wip voor het licht in de woonkamer.


Wissel-Wisselschakelaar

 • Een luxere variant van de Serieschakelaar, de wissel-wisselschakelaar, deze dubbele schakelaar kan gebruikt worden voor een hotelschakeling.
 • Gebruik deze schakelaar bijvoorbeeld onderaan de trap, 1 halve wip voor het licht in de gang en de andere halve wip voor het licht boven, vervolgens kan boven het licht weer uitgedaan worden met een wisselschakelaar. De wissel-wisselschakelaar moet afgedekt worden om met een dubbele wipper, seriewip genoemd.

 

Kruisschakelaar 

 • Gebruik een kruisschakelaar samen met 2 wisselschakelaar om 1 lichtpunt te schakelen. Dit komt voor op slaapkamers, 1 schakelaar bij de deur en 2 naast het bed. Een aansluitschema staat in het volgende artikel op wikipedia.

 

2-Polige Schakelaar 

 • Gebruik deze schakelaar voor de buitenverlichting, of andere specifieke gevallen. Deze schakelaar kan ook geleverd worden met controlelamp.

 

Jalouzieschakelaar

 • Gebruik deze schakelaar voor de besturen van Jalouzieen of Screens

 

3-Standenschakelaar 

 • Gebruik deze schakelaar voor een mechanische afzuiging.

 

KLEURGEBRUIK

Elk merk kent een standaard lijn en een aantal luxe lijnen schakelmateriaal. De standaard lijn is leverbaar in 2 kleuren, creme en Alpin wit, ook wel Levend wit of Zuiver wit genoemd. over de juiste benaming van de kleur ontstaat nogal eens verwarring. Jaren geleden werd er alleen wit (creme) schakelmateriaal geproduceerd, later kwam daar ook de papier / melkwitte kleur bij (alpin wit), maar de naam wit werd al gebruikt voor het creme schakelmateriaal. De wittere variant heeft daarom de benaming Alpin Wit gekregen.

Wit schakelmateriaal (creme) is overeenkomstig met ral 1013
Zuiver wit of Alpin wit schakelmateriaal is overeenkomstig met ral 9010

 

BUSCH JAEGER

Busch en Jaeger is het meest verkochte schakelmateriaal van ons land. Omdat de Duitse website van Busch Jaeger ook de Nederlandse taal ondersteunt en deze website veel gebruiksvriendelijker is dan de Nederlandse verwijzen de volgende links naar hiernaar.

Busch Jaeger heeft 1 standaard lijn schakelmateriaal en 8 luxere lijnen. Het standaard schakelmateriaal is in de creme (ral1013) te krijgen en Alpin wit (ral 9010) In het volgende overzicht vind u links naar voorbeelden van de lichtschakelaars van Busch Jaeger. De standaard lijn is in onze webshop te bestellen, de overige lijnen kunnen besteld worden in de onderdelen database.

 Op de volgende pagina staat een compleet overzicht van van de verschillende lijnen busch jaeger schakelmateriaal en mogelijkheden.

JUNG

De standaardlijn schakelmateriaal van jung heet AS 500, niet te verwarren met AS universeel, de laatst genoemde is slagvast en duurder. Direct mag wel de opmerking geplaatst worden dat het schakelmateriaal standaard niet slagvast is, maar door het robuuste model echt sterk is en lang mee gaat, tevens is dit ook ronduit het meest verkocht. Meer informatie over kleuren, mogelijkheden en het datablad is te vinden op de website van JUNG.

Daarnaast heeft Jung een ruime keuze uit de volgende luxere lijnen: Edestaal, A creation, LS Design, Goud, Aluminium, Antraciet, Glanzend chroom, LS 990, LS plus, Flat Design, A500, A plus, CD 500, CD plus, SL 500, WG 800, WG 600, AP 600 bekijk hier het overzicht met afbeeldingen.

Op deze site staat al een ruim assortiment basiselementen, mocht het juiste basiselement er niet tussen staan, dan is dit basiselement op deze pagina te vinden, hier staat ook alle technische info over de basiselementen die via deze site verkocht worden.

 

GIRA

De standaardlijn schakelmateriaal van GIRA heet Systeem 55, dit is afgeleid aan de afmeting van 55x55mm van de wipper van het schakelmateriaal. Meer informatie en afbeeldingen over het gira systeem 55 design.

Naast de standaard lijn kent gira 8 luxere lijnen schakelmateriaal, te weten: E2, Event, Esprit, F100, E22, S-color, Edelstaal, TX_44. Bekijk hier een overzicht van deze lijnen.

De nederlandse catalogus van Gira is hier te downloaden, hier staan ook alle artikelnummers van de luxere lijnen schakelmateriaal in.

Meer informatie over huisautomatisering is hier te vinden.

Op deze site staat een ruim assortiment GIRA basiselementen, mocht het juiste basiselement er niet op deze website staan.

PEHA

De standaardlijn schakelmateriaal van PEHA heet "standaard" op deze website is van ieder product wat leverbaar is een afbeelding te vinden, helaas zijn er geen sfeerfoto's te vinden.

Naast de standaard lijn kent PEHA 5 luxere lijnen schakelmateriaal, te weten: Dialog, Aura, Nova, Compacta, Concept45. Binnen de verschillende lijnen zijn zeer veel keuzes te maken in uitvoeringen en kleuren. Een overzicht van de verschillende lijnenkan hier gevonden worden:

De Aura en de Nova lijn heeft PEHA tentoongesteld in een digitale showroom welke hier te vinden is. Links onderaan in de digitale showroom is een "schakelaar showroom" te vinden, waarin elke combinatie welke gewenst is gemaakt kan worden.

Op deze site staat een ruim assortiment PEHA basiselementen, mocht het juiste basiselement niet op onze website staan, dan is deze hier te vindenCOPYRIGHT, NIETS UIT DEZE TEKST MAG OVERGENOMEN WORDEN ZONDER TOESTEMMING EN ZICHTBARE, DUIDELIJKE BRONVERMELDING! DEZE TEKST IS MET DE GROOTST MOGELIJKE ZORG OPGESTELD, VOOR EVENTUELE FOUTEN KUNNEN WIJ NIET AANSPRAKELIJK GESTELD WORDEN.