Rook- en hittemelders 9V en 230V

Let op! Gebruik bij nieuwbouw alleen 230V melders met backup batterij (bouwbesluit 2012). In bestaande bouw of vervanging mag u ook melders op batterijen toepassen! 

Belang van rook- en hittemelders

Met een rookmelder en hittemelder wordt het leven een stuk veiliger gemaakt. De reden? De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Wanneer u slaapt werkt uw reukvermogen niet meer, dus u zult de brand niet ruiken. Uw gehoor blijft echter prima werken. Doordat een rookmelder en hittemelder geluid afgeven bij brand, zult u toch op tijd gewaarschuwd worden in geval van brand.

Het advies van de brandweer is dat u tenminste een rookmelder op uw overloop en in uw hal geïnstalleerd moet hebben. De reden hiervoor is dat dit vaak onderdeel is van uw vluchtroute. Verder is het natuurlijk het aller beste om ook een rookmelder te installeren in alle andere ruimtes zoals de woonkamer, keuken en slaapkamer. In uw keuken kunt u het beste een hittemelder installeren.

Rookmelders

Bij Sander Vunderink Elektromaterialen kunt u terecht voor optische rookmelders. De optische rookmelder werkt door middel van infrarood. Als het zicht van de rookmelder wordt belemmerd zal het alarm afgaan. De naam optische rookmelder is afkomstig van de lichtgevoelige cel die de rookmelder bevat.

Bij Rookmelders heeft u de keuze uit rookmelders 9V en rookmelders 230V. De rookmelders 9V werken of op een 9V alkaline batterij, of er kan een 10-jaars lithium batterij in zitten. Het voordeel van een 10-jaars lithium batterij is dat u deze nooit hoeft te vervangen. Na 10 jaar is het namelijk noodzakelijk om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. De rookmelders 230V sluit u aan op netstroom. De rookmelders 230V zijn voorzien van een back-up batterij voor het geval de stroom uitvalt.

Bij Sander Vunderink Elektromaterialen kunt u terecht voor rookmelders van zowel 9V als 230V. Daarbij heeft u keuze uit de volgende merken: Gira, Hager en Ei.

Hittemelders

Waar een rookmelder reageert op rook, reageert een hittemelder op warmte. Een hittemelder is dus de uitkomst om te plaatsen in ruimtes waar bijvoorbeeld damp zorgt voor een vals alarm. Het beste voorbeeld hiervan is de keuken. Om te voorkomen dat de rookmelder continu afgaat tijdens het koken, plaatst u dus in de plaats een hittemelder.

Bij Sander Vunderink Elektromaterialen heeft u bij de hittemelders ook keuze uit hittemelders 9V en hittemelders 230V. Hetzelfde principe geldt hier als voor de rookmelders. De 9V hittemelders zijn voorzien van een batterij, de 230V hittemelders sluit u aan op de netstroom. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van een rookmelder en hittemelder.