Bewerken

Kosten meterkast vervangen

Wilt u de groepenkast/ meterkast vervangen en bent u benieuwd wat de kosten zijn? Bij Sander Vunderink Elektromaterialen bent u aan het juiste adres voor een nieuwe meterkast. Wij hebben meer dan 200 meterkasten in ons assortiment van drie bekende merken. Daardoor kunt u bij ons altijd vinden wat u nodig heeft, voor – zoals u van ons gewend bent – een scherp tarief. Alle meterkasten zijn uit voorraad leverbaar!

Wanneer een groepenkast vervangen?

Een groepenkast vervangen kan gebeuren om verschillende redenen. Het komt vaak voor dat een groepenkast vervangen wordt omdat er een ingrijpende verbouwing plaats vindt of om de modernisering van een oudere woning. Maar dit zijn niet de enige redenen waarom een groepenkast vervangen wordt. De groepenkast vervangen is in sommige gevallen niet nodig. Bij deze gevallen voldoet uitbreiding van de huidige groepenkast. Bij de volgende punten vindt u verschillende redenen waarom een groepenkast vervangen of uitgebreid dient te worden.

  • Ouderdom van de huidige groepenkast.
    Een reden om de groepenkast te vervangen is omdat de groepenkast sterk verouderd is. De normen voor een groepenkast waren vroeg anders dan tegenwoordig. Dit kan betekenen dat de verouderde groepenkast niet veilig genoeg meer is. Sinds 1975 is het verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Hierdoor zijn woningbranden veroorzaakt door kortsluiting enorm gedaald. De groepenkast vervangen vanwege ouderdom zorgt er dus voor dat de veiligheid gewaarborgd blijft. 
  • Stoppenkast vervangen voor een groepenkast.
    In veel oude huizen wordt er nog gebruik gemaakt van de stoppenkast. Een stoppenkast bestaat voornamelijk uit zekeringen. Zekeringen worden ook wel stoppen genoemd. In principe geeft een stoppenkost voldoende bescherming. Uw stoppenkast vervangen voor een groepenkast wordt echter toch aangeraden. Uw stoppenkast vervangen voor een groepenkast brengt veiligheid met zich mee. Een groot verschil tussen een stoppenkast en een groepenkast is namelijk de veiligheid. De groepenkast is veel veiliger dan een stoppenkast waardoor de kans op brand door kortsluiting kleiner is. Uw stoppenkast vervangen door een groepenkast verhoogt naast de veiligheid ook de beschikbaarheid en het gebruiksgemak.
  • Meer elektrische apparaten in huis.
    Wanneer u meer elektrische apparatuur aanschaft moet u er rekening mee houden dat u eventueel extra groepen moet laten plaatsen. Hierbij is de kans groot dat de huidige groepenkast vervangen niet nodig is. Het uitbreiden van de bestaande groepenkast kan voldoende zijn. Een voorbeeld van wanneer u meer groepen dient te laten plaatsen is wanneer u extra stopcontacten in uw woning plaatst. Ook bij het aanschaffen van nieuwe keukenapparatuur is het aannemelijk dat u extra groepen nodig heeft. Keukenapparatuur plaatst u op een aparte groep door het hoge vermogen van de apparatuur.
  • Overgang op zonnepanelen.
    Wanneer u zonnepanelen aanschaft kan het zijn dat uw huidige groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden. Het is belangrijk dat zonnepanelen goed worden aangesloten om voor het beste rendement te zorgen. Echter is het ook belangrijk voor de veiligheid, bij onjuist aansluiten kan er kortsluiting ontstaan. U dient een omvormer aan te sluiten op een aparte groep in uw groepenkast. Het is mogelijk om deze in de bestaande groepenkast in te bouwen, of om een mini-verdelen te plaatsen naast de huidige groep.
  • Aanschaf inductie- of keramische kookplaat.
    Uw groepenkast vervangen of uitbreiden is ook nodig wanneer u een inductiekookplaat of keramische kookplaat heeft aangeschaft. Voor een kookplaat met een vermogen onder de 7300 watt heeft u een fornuisgroep nodig. Bij een kookplaat met een vermogen boven de 7300 watt heeft u een 3-fase fornuisgroep nodige in een 3-fase groepenkast. Een kookplaat met zoveel vermogen valt namelijk onder de term krachtstroom. 
  • Gebruik van krachtstroom.
    Wanneer apparatuur een vermogen van meer dan 8000 watt heeft wordt er gesproken van krachtstroom. Deze apparaten hebben een hogere spanning nodig dan de standaard 230 volt. Voorbeelden van apparaten die krachtstroom gebruiken zijn een elektrische waterpomp, jacuzzi en een sauna. In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom. Deze groepenkast zijn voorzien van 1-fase aansluiting. Voor gebruik van krachtstroom moet de groepenkast vervangen worden door een 3-fase aansluiting.

Een meterkast vervangen, wat zijn de kosten?

Een meterkast vervangen kost natuurlijk geld. Allereerst zijn er de kosten voor de nieuwe groepenkast. Wanneer de meterkast vervangen wordt door een monteur, komen deze kosten er nog bij bovenop. Als de meterkast vervangen wordt door een monteur, zal de prijs per monteur verschillen. Een precieze indicatie van de kosten voor een meterkast vervangen kan dus niet gegeven worden. Let op! Wij vervangen zelf geen groepenkasten en weten dus enkel de prijs voor een groepenkast zelf. Om u echter een beeld te geven is hier wel een gemiddelde indicatie te vinden. Een monteur zal tussen de 1 en 3 uur bezig zijn met een groepenkast vervangen van maximaal 12 groepen. Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de tijd die nodig is om de groepenkast te vervangen:

  • Is het formaat van de groepenkast hetzelfde, of moeten leidingen en draden verlengd worden? Inkorten is minder werk dan verlengen. Voor het handig verlengen hebben wij ideale mini lasdozen
  • Moet de hoofdzekering eruit gehaald worden? Of is dit een automaat die door de gebruiker uitgezet kan worden?
  • Wordt alles vervangen, of moet een deel weer aangesloten worden op een oude situatie? Alle geleverde groepenkasten door ons zijn aansluit-klaar. Als de voeding erop zit, hoeven alleen nog maar de groepen aangesloten worden.
  • Is de nieuwe groepenkast groter of breder? Moeten er leidingen verlegd worden om plaats te maken?
  • Is de ruimte toegankelijk of zijn er planken en schappen in de meterkast gemaakt.

Welke meterkast heb ik nodig om mijn oude te vervangen?

Als uw oude meterkast vervangen wordt door een nieuwe meterkast, dient u te bepalen aan welke eisen uw nieuwe meterkast moet voldoen.

  1. Bepaal of u een 1-fase of een 3-fase aansluiting heeft.
    Om te bepalen of u een 1-fase of 3-fase groepenkast heeft, kunt u kijken naar het aantal kabels onderaan de huidige groepenkast. Een 1-fase groepenkast heeft 2 draden en een 3-fase groepenkast heeft er 4. Daarnaast kunt u ook kijken op de meter in de meterkast. 220/230V staat voor een 1-fase aansluiting. 380/400V staat voor een 3-fase aansluiting. 1-fase groepenkasten worden veelal in woonhuizen gebruikt. Deze is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Een 3-fase groepenkast wordt vooral in kantoren en fabrieken gebruikt. U kiest voor een 3-fase groepenkast als het verbruik van apparaten samen hoger ligt dan 8000 watt. Een 3-fase aansluiting wordt ook wel krachtstroom genoemd. Bent u van plan om apparaten met een hoog vermogen te gaan gebruiken? Dan heeft u een 3-fase aansluiting nodig.

 

  1. Bepaal het aantal groepen.
    Oude groepenkast zijn meestal voorzien van 3 tot 6 groepen. Als een groepenkast vervangen wordt, wordt meestal gekozen voor 10 tot 12 groepen. Dit komt door het toenemende aantal elektrische apparaten dat in huis gebruikt wordt. Voor het bepalen van het aantal groepen telt u allereerst alle lichtpunten en stopcontacten in uw huis. Kijk vervolgens naar hoeveel vermogen ieder apparaat vraagt. De maximale belasting per groep kan berekend worden door het aantal ampère van een groep te vermenigvuldigen met 230V. Het vermogen van alle apparaten die aangesloten worden op één groep mag niet meer zijn dan de maximale belasting. Wanneer een apparaat een vermogen heeft van 2000 watt of meer, dan wordt geadviseerd om dit apparaat op een aparte groep aan te sluiten. Als uw groepenkast vervangen wordt is het dus belangrijk dat u de aansluitingen duidelijk heeft. Op deze manier hoeft u maar één keer bezig met uw groepenkast vervangen.
  1. Bepaal het formaat van de kast.
    De ruimte van de meterkast dient een minimale afmeting te hebben: 240 cm x 75 cm x 31 cm (h x b x d). Het formaat van de groepenkast kunt u bepalen aan de hand van de hoeveelheid groepen in de groepenkast. Het formaat van de groepenkast is ook afhankelijk van de grootte van de meterkast. Groepenkasten zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen.
  1. Kiezen van de componenten.
    Als laatste bepaalt u de details die de groepenkast moet bezitten. Zoals een hoofdschakelaar, een schakelaar voor elektrische kookplaten of een beltransformator als uw deurbel mechanisch is. Het hebben van een hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars is verplicht. Echter is het ook mogelijk om een bestaande groepenkast met een kast uit te breiden. Dan is het hebben van een hoofdschakelaar niet verplicht.

Wanneer uw groepenkast vervangen wordt, kunt u gebruik maken van de keuzehulp pagina.

Verschillende merken meterkasten

We hebben drie verschillende merken meterkasten in ons assortiment, de meterkasten van Hager, Eaton en ABB. Alle meterkasten worden compleet bedraad en aansluit-klaar afgeleverd. Alle meterkasten zijn voorzien van KEMA-Keur en worden geleverd met 2 jaar garantie. Uitbreiden is bij ieder merk zeer eenvoudig omdat alle merken de meterkasten gereed zijn voor de maximale configuratie.

Hager groepenkasten

Hager, Eaton en ABB zijn alle drie grote merken op het gebied van groepenkasten. Alle drie de merken zijn dus goede investeringen. Maar ieder merk heeft natuurlijk zo zijn eigen sterke punten. Allereerst is er het Duitse Hager. Hager verkoopt groepenkasten van de Vision lijn. Kenmerken van de Vision lijn zijn: duidelijkheid door groepen-codering, uitbreidingsmogelijkheden, gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en een luxe uitstraling. Hager wordt door veel elektriciens aangeraden. Het grote installatiegemak is wat Hager aantrekkelijk maakt. Installateurs kunnen sneller werken. Daarnaast is de Hager groepenkast zeer stabiel en worden er zo minmogelijk grondstoffen verspild. Door verschillende invoermogelijkheden is de Hager groepenkast multifunctioneel.

Eaton groepenkasten

Eaton Holec is een bedrijf dat groepenkasten levert. Eaton Holec heeft een vestiging in Nederland, in Hengelo. De groepenkasten van Eaton komen in twee varianten: Systeem 55 & Medusa. De Systeem 55 groepenkasten worden veelal gebruikt in woningen. De Medusa groepenkasten zijn een stuk groter en zijn geschikt voor bijvoorbeeld luxe woningen. De groepenkasten van Eaton zijn energie efficiënt. Eaton levert wereldwijd elektrische producten en systemen die energiezuinig en veilig zijn. Doordat Eaton gevestigd is in Nederland kunnen de kasten snel geleverd worden en kunt u technisch goed ondersteunt worden. De Eaton groepenkasten hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding. De Eaton groepenkasten zijn uitermate geschikt als u niet te veel eisen heeft aan uw installatie.

ABB groepenkasten

ABB is een bekend merk als het gaat om groepenkasten. Het is een Zweeds-Zwitsers merk. ABB verkoopt producten in meer dan 100 landen. De ABB groepenkasten worden geproduceerd in Nederland. De groepenkasten van ABB staan voor hoge kwaliteit en veiligheid. De ABB groepenkasten zijn voorzien van een Bussboard systeem. Hierdoor is het eenvoudig om de groepenkast uit te breiden doordat er eenvoudig automaten in geklikt kunnen worden. Deze automaten staan dan direct onder spanning. Doordat de groepenkasten van ABB slanker zijn dan bijvoorbeeld Hager groepenkasten, zijn de ABB groepenkasten beter geschikt voor in een meterkast met weinig ruimte.

Lees meer over de meterkasten merken

Hoe vervang ik de groepenkast?

Moet uw groepenkast vervangen worden? Het beste is om dit over te laten aan een ervaren monteur. U kunt dit het beste overlaten aan een monteur voor uw eigen veiligheid. U bent hierdoor ook verzekerd van de juiste elektra voorziening in uw huis. Wanneer uw groepenkast vervangen is door een erkend monteur is dit ook het beste voor de verzekering. Het kan namelijk zijn dat als u zelf aan de slag gaat en er band ontstaat, de verzekering niet uitkeert.

Echter kunt u al wel een aantal voorbereiding treffen voor in uw nieuwe meterkast. Als uw groepenkast vervangen wordt, is het belangrijk dat u duidelijk weet welke apparaten aangesloten moeten worden. Dit is belangrijk om het aantal groepen dat u nodig heeft te bepalen. De maximale belasting van een groep kunt u berekenen door het aantal ampère (meestal 16A) te vermenigvuldiging met 230V. Ook kunt u alvast bepalen of u een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig heeft. Dit kunt u aflezen op de meter, of bepalen aan het aantal draden dat uit de groepenkast komt. Voor een overzicht waar u op moet letten, hebben we de keuzehulp. Gaat u bezig in uw groepenkast? Let er dan altijd op dat u de spanning er af haalt. U kunt testen of de spanning er af is met een spanningstester.

De laagste kosten bij Sander Vunderink Elektromaterialen

Met onze jarenlange ervaring kunnen we u de laagste prijs garanderen. Producten die op werkdagen voor 17.00 uur besteld worden, worden dezelfde dag nog verzonden. Hierdoor heeft u de producten zo snel mogelijk in huis.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de lage prijs die we u te bieden hebben? Bekijk dan alle meterkasten in ons assortiment. Mocht u aanvullende vragen hebben, kunt u altijd telefonisch (0 74 8200300) of per mail contact opnemen. Wij staan u graag bij met onze kennis en ervaring. 

Bekijk alle meterkasten

Meest verkochte meterkasten

Hieronder de meest verkochte groepenkasten van de merken ABB, Eaton en Hager.

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • 4% korting bij bestellingen vanaf €1.000,-
  • Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzekerd verstuurd*