Bewerken

Installatieautomaat

Installatieautomaten koopt u voordelig bij Sander Vunderink Elektromaterialen. Wij leveren uitsluitend de beste A-merken voor een goede prijs. De A-mereken die wij verkopen zijn ABB, Hager en Eaton. Synoniemen voor de installatieautomaat zijn kortweg automaat of groep. ABB heeft speciale installatieautomaten die geschikt zijn voor een voedingsrail (Bussboard systeem). ABB noemt dit een flexomaat. De werking van de flexomaat en de installatieautomaat zijn hetzelfde. Het verschil is alleen de aansluitwijze van de flexomaat. 

 Installatieautomaat | Sander Vunderink

 

Werking van de installatieautomaat

Een installatieautomaat kan niet ontbreken in een groepenkast. Een installatieautomaat zorgt er namelijk voor dat uw elektrische installatie veilig is. De installatieautomaat beschermt de elektrische installatie en de bedrading tegen schade. De installatieautomaat treedt in werking zodra er een te hoge stroom wordt gedetecteerd. De stroomkring wordt dan onderbroken. De installatieautomaat kan gezien worden als de vervanging van de zekering. Een groot verschil is echter dat de installatieautomaat meteen weer bruikbaar is nadat deze in werking is getreden.

Een installatieautomaat beschermt tegen overbelasting en kortsluiting. Overbelasting ontstaat wanneer u te veel apparaten heeft aangesloten op 1 groep. Een 16A automaat kan tot ongeveer 3600W belast worden voordat deze uitschakelt. De installatieautomaat voorkomt daarmee dat de bedrading naar uw apparatuur te warm wordt en in de brand vliegt.

Om uzelf te beveiligen tegen elektrocutie of brand heeft u ook een aardlekschakelaar nodig. Een aardlekschakelaar beschermd tegen aanraking wanneer iemand per ongeluk stroom krijgt. Achter 1 aardlekschakelaar mogen maximaal 4 automaten geplaatst worden.

Aantal polen

Installatieautomaten zijn te verkrijgen in 1-fase en 3-fase. Afhankelijk van de apparaten die u wilt aansluiten kiest u welke installatieautomaat u nodig heeft.

  • De 1-fase installatieautomaat. Een installatieautomaat voor 1-fase heeft 1 pool (fase) en 1 nul, ook wel 1P+N. In huishoudens komt de 1P+N installatieautomaat het meeste voor. Deze is 1 module breed. Bij overbelasting wordt de fase en de nul uitgeschakeld.
  • De 3-fase installatieautomaat. Deze installatieautomaat heeft 3 polen (fasen) en 1 nul, ook wel 3P+N genoemd. De 3P+N installatieautomaat is geschikt voor krachtstroom. Deze is 3 modules breed.

In Duitsland wordt alleen de fase geschakeld, deze automaten zijn 1P. Bij bekende merken zit de fase altijd links. Bij enkele merken zoals Gewiss en Schneider zit de nul links. Let hierbij op om verkeerd aansluiten te voorkomen. De fase wordt anders niet gemeten.

B- en C-karakteristieken

De waarde van een installatieautomaat bepaald bij hoeveel stroom deze afschakeld. De waarde gaat gepaard met een letter B of C. Deze letter staat voor de uitschakelkarakteristiek. Er zijn meerdere karakteristieken, deze worden echter alleen toegepast in de industrie of machinebouw.

  • B-karakteristiek. Een installatieautomaat met B-karakteristiek kan een kortstondige piekstroom van 3 tot 5 maal de nominale waarde aan. In de woningbouw mogen uitsluitend B-karakteristiek installatieautomaten worden toegepast. Een uitzondering hiervoor kan gemaakt worden voor bijvoorbeeld een grote cirkelzaag, compressor of een lasapparaat in de schuur. Wasmachines, kookplaten, boilers en dergelijke worden op B-karakteristiek installatieautomaten aangesloten.
  • C-karakteristiek. Een installatieautomaat met C-karakteristiek kan een kortstondige piekstroom aan van 5 tot 10 maal de nominale waarde. Binnen dit bereik worden de automaten in fabrieken afgesteld. Let op, achter een C-karakteristiek automaat moet met YMVK-kabel gewerkt worden. Dit kan dus niet met VD-draad of met het goedkopere XMVK-kabel.

Installatieautomaat B16

De meest voorkomende installatieautomaat is de B16. De B16 installatieautomaat B16 kan voldoet in de meeste situaties. Een B16 installatieautomaat kan kortstondig een waarde aan van tussen de 48A en 80A. De B16 installatieautomaat is zowel in 1-polig als in 3-polig te verkrijgen. In de meeste huishoudens voldoet de 1-polige variant. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van krachtstroom dient de 3-polige variant gebruikt te worden. De volgende B16 automaten kunt u bij Sander Vunderink Elektromaterialen kopen:

Installatieautomaat aansluiten

De installatieautomaten van ABB, Hager en Eaton worden allemaal gemonteerd op een zogenaamde DIN-rail. Onder deze DIN-rail zit bij ABB groepenkasten een voedingsrail, Bussboard genoemd. Deze rail voedt de automaten. Het is dus niet mogelijk deze automaten in andere merken groepenkasten te plaatsen. Andersom is dit wel mogelijk. Hager en Eaton automaten kunnen wel in een ABB groepenkast geplaatst worden. Wij adviseren echter om merk bij merk te houden. Dit in verband met het KEMA-keur op het samengestelde geheel. De ABB Mistral groepenkasten hebben geen Bussboard. De installatieautomaten in deze groepenkasten worden allemaal bedraad vanaf de aardlekschakelaars.

De meest verkochte installatieautomaten