Informatie rookmelders plaatsen

Wat u moet weten over rookmelders

Informatie over rookmelders, de belangrijkste punten over rookmelders, wat u moet weten.

  • Rookmelders moeten wettelijk elke 10 jaar vervangen worden.
  • Pas bij nieuwbouw 230V rookmelders met backup-batterij toe.
  • In bestaande bouw, bij renovatie mogen melders met batterijen toegepast worden.
  • Melders met een alkaline 9V backup-batterij zijn goedkoper, omdat de batterijen (standaard 9V blokbatterij) 1-3 jaar mee gaan. Lithium back-up batterijen gaan levenslang mee (vervang rookmelders elke 10 jaar).
  • Plaats rookmelders in 'verkeersroutes' zoals gangen en overlopen
  • Op elke verdieping, minimaal 1 rookmelder
  • Koppelen van rookmelders wordt aanbevolen, dit kan draadloos, bedraad, of gecombineerd, bijvoorbeeld melders per verdieping koppelen en weer radiografisch koppelen per verdieping.

Meest verkochte rookmelders

De Ei146 is de meest verkochte rookmelder van Nederland, een grote kans dat deze bij u thuis geinstalleerd is. Rook en hittemelders van EI, voldoen aan de hoogste standaarden, getest door de Nederlandse Voedsel en waren authoriteit. In de onderstaande afbeelding staat waar het beste rookmelders geplaatst kunnen worden. 

In de meeste standaard huizen zijn 3 rookmelders voldoende, 1 in de hal, 1 op de overloop en 1 op de zolder. In de keuken kan een hittemelder geplaatst worden. Rookmelders kunnen middels een oranje of rode draad gekoppeld worden. Gebruik hiervoor 1,5mm2 VD-Draad. De gekoppelde rookmelders moeten op dezelfde groep zitten. Er zijn ook rookmelders die draadloos met elkaar in verbinding staan, dit is de rookmelder Ei146RF

Waar rookmelders plaatsen?

In de onderstaande afbeelding staat waar het beste een rookmelder geplaatst kan worden. Rookmelders altijd in verkeersroutes plaatsen.

rookmelder plaatsen

Meer informatie over rookmelders op:www.eirookmelders.nl. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleent. Raadpleeg bij twijfel een deskundige.