In verband met grote drukte, worden orders op werkdagen tot 16:00 geplaatst (ipv 17:00u) dezelfde dag verstuurd. Excuses voor het ongemak.

Eaton Holec groepenkast

Eaton groepenkast kopen?

Waarom verkopen wij Eaton Groepenkasten? Omdat Eaton tot de top van de markt behoort, samen met ABB groepenkasten en Hager groepenkasten. Naast de Eaton meterkast zijn er in Nederland nog een aantal kleinere merken met A-kwaliteit groepenkasten, dat zijn de groepenkasten van Schneider (Merlin Gerin) en Attema groepenkasten. Wij hebben er voor gekozen deze merken niet op te nemen, maar ons te specialiseren op de eerst genoemde 3 grootste merken. Kwaliteitsverschil tussen Hager, Eaton en ABB is er niet, alle merken behoren tot de absolute top. Waarop de merken wel verschillen is prijs, Hager zit echt in het hogere prijsklasse, ABB en Eaton zijn goedkoper. Er zit ook een verschil in het formaat van de groepenkasten, waardoor het ene merk net wel of net niet kan passen.

Ontstaan van de Eaton groepenkast

Eaton is een Amerikaans bedrijf wat in de periode 2010-2014 de bedrijven Moeller, van Klockner Moeller en Holec overgenomen heeft. Moeller was een Duits bedrijf, vooral actief in de industrie en marktleider op het gebied van componenten. Moeller is in het vak zeer bekend door hun relais en thermische beveiligingen, daarnaast zijn ze de uitvinder van de aardlekschakelaar. Holec, is ontstaan uit het vroegere Hazemeyer, hier in Hengelo waar wij ook gevestigd zijn. Beide bedrijven hebben grote onderzoekslaboratoria en de ontwikkelingsafdelingen in eigen huis.

De opbouw van Eaton groepenkasten voor de woningbouw

Eaton hoofdschakelaar

Eaton groepenkasten voor woningbouw worden opgebouwd uit een groepenkast met 1 - 3 din-rails. Allereerst komt de hoofdschakelaar in de groepenkast, met deze hoofdschakelaar kan de elektrische installatie van het pand uitgeschakeld worden. Tot ongeveer 2012 was een hoofdschakelaar niet verplicht, wanneer u een aanpassing maakt in de groepenkast, moet deze uitgevoerd worden volgens de huidige eisen en zal een hoofdschakelaar geplaatst moeten worden.

Eaton aardlekschakelaar

Na de hoofdschakelaar komen 2 of meer aardlekschakelaars. Een aardlekschakelaar schakelt af wanneer iets of iemand een stroom laten lopen naar de aarde en deze niet terug gaat via de aardlekschakelaar. Alle groepen in huis moeten achter een aardlekschakelaar zitten, als alle testknoppen van de aardlekschakelaars ingedrukt zijn, moet ook het hele huis spanningsvrij zijn. In woningbouw zijn minimaal 2 aardlekschakelaars verplicht, om te voorkomen dat een heel huis donker is, als 1 aardlekschakelaar uitgeschakeld is.

Eaton installatieautomaat

Na de aardlekschakelaars komen de groepen, ook wel installatieautomaten genoemd. In de woningbouw mogen alleen B-karakteristiek (uitschakelkarakteristiek) gebruikt worden. Er bestaan ‘trage’ c-karakteristiek groepen, deze mogen alleen gebruikt worden voor bijvoorbeeld een aansluiting voor een cirkelzaag, compressor of zwaar lasapparaat. In de Eaton meterkast worden de groepen verdeeld over de aardlekschakelaars, met een maximum van 4 groepen achter een aardlekschakelaar. Er bestaan zogenaamde fornuisgroepen, voor inductie-kookplaten, deze groepen tellen als 1 groep, maar zien er uit als 2 groepen, verbonden middels een fornuisbrug. Hierdoor is het mogelijk een inductie-kookplaat van 7200 watt aan te sluiten op 2 groepen van 16 ampere. De meest verkochte Eaton groepenkasten zijn groepenkasten voor de standaard woningbouw en hebben 5 of 6 groepen. De Eaton groepenkasten die wij het meest verkopen zijn groepenkasten met 8-12 groepen. Dit komt omdat deze vaak aangeschaft worden bij een verbouwing, met een nieuwe keuken met veel inbouw apparatuur, in standaard woningen of woningen voor de sociale huur, zit vaak weinig inbouwapparatuur en wordt gekookt op gas.

Let op bij bepaling van het aantal groepen, dat elk apparaat in huis van 2000W of zwaarder een eigen groep nodig heeft. Een boiler, oven enz. krijgen dus een eigen groep. Vervolgens kunnen bijvoorbeeld een koelkast, een afzuigkap en een magnetron op 1 groep en de overige apparaten met de verlichting op een andere groep.

Eaton aardlekschakelaar vs. aardlekautomaat

Een mooi, maar kostbaar alternatief voor aardlekschakelaars met daarachter groepen, zijn aardlekautomaten. Een aardlekautomaat is een aardlekschakelaar met groep ineen. In plaats van een Eaton groepenkast met 2 aardlekschakelaars en 8 groepen, kunnen 8 aardlekautomaten gemonteerd worden. Ontstaat er ergens in huis een aardfout, dan wordt slechts een klein deel van de installatie uitgeschakeld. Eaton groepenkasten met aardlekautomaten kosten ongeveer het dubbele als groepenkast met aardlekschakelaars en groepen. Zeker bij nieuwbouwhuizen en met recente apparatuur, zoals wasmachines en drogers, ontstaat er maar zelden een aardfout, het gebruik van groepenkasten met aardlekautomaten moet daarom overwogen worden, is de meerprijs het waard, voor een uitval die maar zelden voorkomt.

Eaton groepenkast 1-fase of 3-fase uitvoering

In Eaton groepenkasten zit zoals genoemd een hoofdschakelaar, met aardlekschakelaars en lichtgroepen, dit is hoe de groepenkast in de basis wordt opgebouwd. Er zijn echter 2 uitvoeringen van groepenkasten, beide opgebouwd zoals genoemd, maar dan in een Eaton 1-fase groepenkast of een Eaton 3-fase groepenkast. Dit heeft te maken met de aansluiting die in huis geleverd wordt door de netbeheerder. Een 1-fase aansluiting is een standaard huisaansluiting. Een 3-fase aansluiting werd in het verleden gebruikt voor grotere huizen en bedrijven. Op een 3-fase aansluiting kunnen ook grote machines aangesloten worden, maar ook grote inductie-kookplaten, sauna’s, airco’s enz. Op uw energiemeter en op uw energienota staat wat voor aansluiting u heeft, een 1-fase of 3-fase aansluiting.

Extra componenten voor de Eaton groepenkast

Een Eaton meterkast kan aangevuld worden met enkele opties, de 2 meest verkochte opties zijn een beltrafo en een wandcontactdoos.

Deze beltransformator wordt aangesloten op 1 van de groepen en geeft een lage spanning af. Deze spanning wordt gebruikt voor de deurbel en de deurbel-drukker. Heeft u een draadloze deurbel op batterijen, dan heeft u dus geen beltrafo nodig in uw Eaton Holec meterkast.

Een andere optie is een wandcontactdoos din-rail, deze wandcontactdoos kan bijvoorbeeld aangesloten worden op een vrije groep voor incidenteel gebruik, zoals een elektrische barbecue, hogedrukspuit, houtkloof of een verlengkabel, bij een feestje in de tuin. Wij adviseren de wandcontactdoos niet te gebruiken voor stekkers van modems of verdeeldozen. Maak voor deze stekkers een wandcontactdoos op de juiste plek in de meterkast en voorkom hiermee snoeren die door de hele groepenkast gaan.

Eaton groepenkasten zijn bij ons de meest verkochte groepenkasten, we hopen dat u een keuze kunt maken, wij hebben alle denkbare uitvoeringen van de Eaton groepenkasten op onze site staan. Wij verkopen de Eaton meterkast tegen de laagste prijzen van Nederland. Door groot in te kopen en verkoop via onze website kunnen we de marges laag houden, waarvan u profiteert. Veel groepenkasten verkopen wij ook zonder hoofdschakelaar, deze kasten zijn geschikt als uitbreiding, deze groepenkasten kunnen naast een andere groepenkast geplaatst worden en gekoppeld worden met koppelspie’s. Wilt u een grotere groepenkast, dan op onze site staat, neem dan contact met ons op. Op Eaton groepenkasten zit standaard 2 jaar garantie.