In verband met grote drukte, worden orders op werkdagen tot 16:00 geplaatst (ipv 17:00u) dezelfde dag verstuurd. Excuses voor het ongemak.

Groepenkast van ABB, Eaton Holec en Hager

Groepenkasten van ABB, Eaton Holec en Hager bestel je eenvoudig online bij Sander Vunderink Elektromaterialen. Zowel 1-fase en 3-fase groepenkasten zijn verkrijgbaar. Uw groepenkast wordt altijd snel geleverd. Selecteer één van onderstaande merken of onderdelen. U kunt gebruik maken van de groepenkasten keuzehulp bij het samenstellen van uw groepenkast. 

Wat is een groepenkast?

Vanuit een groepenkast wordt elektriciteit op een beveiligde manier verdeeld. De elektrische installatie begint met een groepenkast, en wordt vervolgens verdeeld over verschillende groepen.  Elke groep is verantwoordelijk voor een deel van de stroomvoorziening in een huis. Op deze groepen is de elektrische apparatuur aangesloten. De meeste woningen hebben 4 tot 8 groepen, afhankelijk van hoeveel stroom per groep gebruikt wordt. Andere woorden voor groepenkast zijn meterkast, verdeelkast en verdeelinrichting. De meterkast is eigenlijk de plek waar een groepenkast zich bevindt. Tegenwoordig wordt dit ook wel vaak de meterruimte genoemd.

Beveiliging van een groepenkast en storingen

Wanneer te veel apparaten stroom trekken vanuit dezelfde groep kan deze groep overbelast raken. Een installatieautomaat (ook wel zekeringautomaat of gewoonweg automaat genoemd) kan dan doorslaan. Hetzelfde kan gebeuren bij een kortsluiting. Dit is onderdeel van de beveiliging van een groepenkast. Als de automaat niet doorslaat kan de aardlekschakelaar uitslaan. De aardlekschakelaar meet of de stroom die er door heen loopt gelijk blijft. Wanneer dit niet zo is onderbreekt de aardlekschakelaar de stroomtoevoer. Dit zorgt ervoor dat er geen spanning meer op de elektrische installatie staat. Er kunnen maximaal vier groepen aangesloten worden achter een aardlekschakelaar. Bij meer dan vier groepen moet er nog een aardlekschakelaar toegevoegd worden. 

Heb ik een 1-fase groepenkast of een 3-fase groepenkast nodig?

Wij helpen u graag bij het maken van een keuze met betrekking tot de groepenkast die u nodig heeft. Een groepenkast kopen begint met het bepalen van een aantal zaken. Onze keuzehulp helpt u hierbij. De eerste twee stappen betreffen de 1-fase versus 3-fase aansluiting en het aantal groepen dat u nodig heeft. Een 1-fase aansluiting is een groepenkast met 2-polige aardlekschakelaars en een 2-polige hoofdschakelaar. Deze aansluiting wordt vaak gebruikt in woningen. Een 3-fase aansluiting is een groepenkast met 4 polige aardlekschakelaars en een 4 polige hoofdschakelaar. Het aantal benodigde groepen (of automaten) wordt bepaald door een eigen groep te nemen voor elk apparaat boven de 2000W, en de rest van de stopcontacten en lichtpunten te verdelen over verschillende groepen. Deze verdeling is afhankelijk van de grootte van het huis en hoeveel stroom verbruikt wordt. Ook het formaat van de kast is van belang. 

Bij Sander Vunderink Elektromaterialen kunt u meterkasten van drie verschillende merken bestellen. Deze merken worden hieronder beschreven.

ABB HAF meterkast 

Het merk HAF (Hollandse Apparaten Fabriek) is jaren geleden overgenomen door het Zweedse ABB, waarna de naam gecombineerd is tot ABB HAF, ondanks de overname worden de groepenkasten van dit merk nog steeds in Nederland geproduceerd. ABB HAF groepenkasten zijn voorzien van een Bussboard systeem. Ingeklikte automaten staan hierdoor direct onder spanning. De draden kunnen ook zonder schroeven weer in de automaten geklikt worden. Bekijk al onze ABB groepenkasten en bestel deze eenvoudig online. 

Hieronder vindt u een aantal kenmerken van ABB:

 • Voorzien van KEMA-keur
 • Busboard systeem
 • Geschikt voor de woningbouw
 • Efficiënt in energiegebruik
 • Betaalbaar en betrouwbaar

Eaton Holec meterkast

Het Nederlandse merk Holec is enkele jaren geleden overgenomen door het Amerikaanse Eaton, waarna de naam samengevoegd is. In April 2011 heeft Eaton Holec een nieuwe lijn groepenkasten geïntroduceerd, waardoor het gebruiksgemak en de mogelijkheden voor de installateur enorm zijn toegenomen. Meer info is te vinden op de "Eaton Holec Syssteem 55" pagina, wat zeker de moeite van het bezoeken waard is. De groepenkasten zijn standaard voorbereid op de maximale uitbreiding, hierdoor is uitbreiden zeer eenvoudig en hoeven geen extra aansluitmaterialen bijbesteld te worden. Bekijk al onze Eaton Holec groepenkasten eenvoudig online. 

Hieronder vindt u een aantal kenmerken van Eaton Holec:

 • Modulair systeem
 • Breed assortiment
 • Makkelijk uit te breiden
 • Voorzien van KEMA-keur

Hager meterkast

Het kwaliteitsmerk Hager is één van de grootste merken naast Eaton en ABB, maar in prijs aan de hoge kant. Ook deze groepenkasten zijn standaard voorbereid op de maximale uitbreiding. Hierdoor is uitbreiden, net als bij de Eaton Holec groepenkasten, zeer eenvoudig en hoeven geen extra aansluitmaterialen bijbesteld te worden. Bekijk al onze Hager groepenkasten en bestel deze eenvoudig online. 

Hieronder vindt u een aantal kenmerken van Hager:

 • Robuuste behuizing
 • Makkelijk uit te breiden
 • Hoge kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk
 • QuickConnect aansluittechniek