Dimmer werkt niet

Uw LED dimmer werkt niet of uw LED dimmer dimt niet? Dan kan het zijn dat er ergens een storing is opgetreden. Dit stappenplan kan u helpen om de storing te zoeken waarom uw LED dimmer niet werkt of niet dimt. Dit stappenplan is zowel voor nieuwe installaties als voor bestaande installaties.

LET OP! WERK NOOIT ONDER SPANNING, bij twijfel schakelt u een expert in

STAP 1: Geen licht of niet dimbaar

De LED dimmer werkt niet of de LED dimmer niet dimt? Controleer dan eerst de volgende algemene punten.

 • Bij geen licht: controleer de zekeringen, indien beschikbaar. 

  - PEHA en Ehman Lumeo dimmers hebben standaard een reserve-zekering in de zekeringhouder zitten.
  - In tronic-dimmers en dimmodules zitten geen zekeringen.
  Zekeringen in dimmer
 • Zijn de lampen dimbaar?

  symbolen

 • LET OP! Sommige lampen zijn niet tot 0 terug te dimmer, controleer deze informatie bij de leverancier of dimmen in het onderste bereik mogelijk is. 
 • De dimmers van Sanders, PEHA, Busch Jaeger en Ehman Lumeo hebben een stelschroef waarmee u de dimmer in moet stellen. Als u de volgende stappen volgt kunt u de dimmer instellen: 
 1. Sluit de dimmer op correcte wijze aan.
 2. Zet de dimmer aan op de meest gedimde stand. Hiervoor draait u de dimmer helemaal tegen de klok in. Het kan zijn dat de verlichting nu helemaal uit gaat, dit is normaal.
 3. Voer met de stelschroef langzaam de weerstand op door met de klok mee te draaien. Het kan zijn dat de verlichting gaat knipper maar dit is ook normaal.
 4. Knipperen de lampen niet meer en branden ze stabiel? Dan heeft u de juiste weerstand gevonden.
 5. Wacht 30 minuten voordat u het frontje plaatst.
 6. Is de verlichting niet gaan knipperen? Dan heeft u de dimmer juist afgesteld. Zijn de lampen toch weer gaan knipperen? Begin dan opnieuw bij stap 2.

  De dimmers van Gira en JUNG stellen zich automatisch in.
  stelschroef dimmers
 • Controleer de aansluiting. Bij twijfel over de draden die uit de muur komen probeert u eerst in een testopstelling of de dimmer het doet.

draden van en naar de dimmer

STAP 2: Problemen met flikkeren en blijven branden van verlichting

Heeft u meer dimmers of lampen beschikbaar, probeer dan onderling uit te wisselen en uit te sluiten. Het kan namelijk dat een defecte lamp stoort op andere lampen.

Veel voorkomende problemen zijn:

 • De dimmer schakelt wel, maar de LED dimmer dimt niet. Als u de aansluiting heeft gecontroleerd en de LED dimmer werkt niet, dan is de dimmer defect. U kunt dan de dimmer terug sturen met vermelding van deze klacht.
 • De lampen blijven branden na uitschakelen. Dit kan komen door inductieve spanning in de draden die langs elkaar lopen. Het kan ook komen dat iets in de omgeving (zelfs bij de buren) stoort op de verlichting zoals een magnetron of CV. Hiervoor kunt u de Sanders ontstoringscondensator gebruiken.

STAP 3: Controle dimmer/ lamp

Heeft u uw dimmer en lampen bij ons gekocht?

 • Ja -> Controleer bij de desbetreffende lamp op deze site of de door u bestelde dimmer geadviseerd wordt. Kijk hierbij ook naar het aantal lampen dat maximaal per dimmer aangesloten kan worden. U kunt eventueel de juiste dimmer bestellen. Heeft u de juiste combinatie besteld en bovenstaande stappen doorlopen, maar ondervindt u nog steeds problemen? Neemt u dan contact op
 • Nee -> Als wij deze lampen ook verkopen, dan kunt u het antwoord van ‘ja’ volgen. Heeft u andere lampen? Bekijk dan welke dimmer u hiervoor kunt gebruiken in de dimmerlijst.