Coax aansluiting aanleggen

Het aansluiten van de coax kabel is een klus dat u prima zelf kunt uitvoeren. In een aantal stappen is het mogelijk om de coax kabel aan te sluiten. Hiervoor heeft u CAI-materialen nodig. Voor dat u de coax kabel kan aansluiten dient u te weten hoeveel meter u nodig heeft om de afstand van de meterkast naar de TV. Om de coax kabel recht aan te leggen kunt u spijkerclips gebruiken. Als de kabel goed ligt knipt u deze op de juiste lengte met een kabelknipper of kniptang. Voordat u de coax kabel kunt monteren moet deze gestript worden. De mantel, kopermantel en kernmantel moeten gestript worden met een striptang. Het is mogelijk om de coax kabel op verschillende manier aan te sluiten: op een wandcontactdoos, op een coax stekker of op een F-connector. Hierna kunt u de coax kabel op de TV aansluiten. Als laatste controleert u of de aansluiting gelukt is om zo te voorkomen dat uw avond voor de TV niet door gaat.

Coax kabel aansluiten

Een coax kabel aanleggen is niet moeilijk. Maar u moet wel rekening houden met het volgende. Alles draait om het aantal decibellen (dB), de sterkte van het signaal. Het klinkt ingewikkeld maar deze waarden kunt u gewoon optellen en aftrekken. De hoeveelheid decibellen moet voldoen aan een minimumwaarde en maximumwaarde. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

De basis voor coax aansluiten

 • Het CAI signaal wat binnen komt op het abonnee overname punt (AOP) in de meterkast van een woning heeft een signaalniveau van 65 dB.
 • Een oudere TV heeft minimaal een signaal nodig van 60 dB. Een groot flatscreen heeft een signaal nodig van minimaal 65 dB. Beide kunnen een maximumwaarde van 78 dB verwerken. Dit betekend dat een gering verlies al snel kan leiden tot een slecht signaal waardoor u een versterker nodig heeft.
 • Stalen (afgeschermde) CAI-stekkers en einddozen dempen het signaal met ongeveer 0.5 dB per stuk. De slechtere plastic stekkers dempen het signaal met ongeveer 1 dB per stuk.
 • F-connectoren, F-verbinders en goede kabels dempen het signaal met ongeveer 0.3 dB per stuk of per meter.

Een coax kabel splitten

Een coax kabel splitten kan op de volgende manieren. De hoeveelheid demping staat vermeld bij de producten.

 • Gebruik multitaps (bijvoorbeeld CAI ASTRO Multitap) in professionele/ bedrijfszekere installaties. Bij storing in het antennegedeelte van de TV stoort dit niet op de overige aansluitingen.
 • Gebruik verdelers (bijvoorbeeld CAI ASTRO verdeler) in huissituaties. Bij een storing in het antennegedeelte van een TV is snel de oorzaak te vinden.
 • Gebruik een AL5R versterker met 5 uitgangen. Elke uitgang versterkt 8 dB. Gebruik hierachter kabels tot een lengte van maximaal 15m.
 • Gebruik geen rijgdozen, dit is een noodoplossing als het niet anders kan.

Coax demping berekenen

Nu bekend is hoe de installatie er uit komt te zien, kan de totale demping berekend worden. Dit doet u door alle dempingsfactoren op te tellen. Let op dat u het kabeltje van de aansluitdoos naar de TV niet vergeet. Mocht de totale waarde onder de minimaal benodigde waarde uitkomen, dan is een versterker raadzaam. Er zijn drie verschillende retourgeschikte versterkers:

 • AL5R versterker met 5 uitgangen. Elke uitgang versterkt met 8 dB. Geschikt voor kabels met een maximale lengte van 15m.
 • AL223G versterker met 1 uitgang. De uitgang versterkt met 23 dB. Op deze uitgang moet een 4-, 6 of 8-voudige multitap of verdeler geïnstalleerd worden. Dit is in te zetten bij kabellengtes tot 40 meter of bij meer dan 5 aansluitingen.
 • AL331G versterker met 1 uitgang. Met een versterking van 31 dB is dit een zwaarder model dan bovengenoemden. Deze is in te zetten bij kabellengtes langer dan 40 meter of bij meer dan 8 aansluitingen.

Coax signaal controleren

Om te kijken of u de coax kabel juist heeft aangesloten, dient u dit te controleren. Het signaal na versterking per aansluitdoos mag niet groter zijn dan 78 dB. Dit is het maximale aantal decibellen dat een TV kan verwerken.

Aandachtspunten bij de coax aansluiting

 • Op veel verpakkingen/ onderdelen staat de demping/ versterking.
 • Alle niet gebruikte aansluitingen op verdelers en multitaps moeten afgesloten worden met een CAI afsluitweerstand (FUR 75), anders fungeert de aansluiting als antenne voor storingen!
 • Op de meeste TV’s tegenwoordig is een dB-signaalmeter of BER testmogelijkheid aanwezig. Hiermee kan getest worden of het ingangssignaal voldoende is (Bit Error Rate Test).
 • Sommige 4G netwerken maken gebruik van een deel van de frequenties waarop ook TV signalen verstuur worden en kunnen daardoor storing geven op het TV signaal wanneer u niet de goede materialen gebruikt.

Meer informatie? In de catalogus van ASTRO staan scherpere afbeeldingen van de onderstaande voorbeelden.

Bestellen? Dit kunt u doen door de artikelen die u nodig heeft in uw winkelmand te plaatsen.

 

 

 voorbeeld cai coax installatie met 2 aansluitingen

 

voorbeeld cai coax installatie met 3 aansluitingen

 

voorbeeld cai coax installatie met 3 aansluitingen en aansluiting kabelinternet

 

voorbeeld cai coax installatie met 4 aansluitingen en aansluiting kabelinternet

 

voorbeeld cai coax installatie met 6 aansluitingen en aansluiting kabelinternet

 

voorbeeld cai coax installatie met 12 aansluitingen met kabelinternet