De groepenkast is het punt in uw huis waar vandaan de elektriciteit wordt beveiligd en verdeeld. In ieder gebouw is een groepenkast te vinden. Er zijn twee verschillende varianten groepenkasten mogelijk: 1-fase en 3-fase. Een 1-fase groepenkast kunt u herkennen aan twee draden die uit de groepenkast komen: één fase draad en één nuldraad. Op de meter in uw meterkast ziet u 220/230V staan. Bij een 3-fase groepenkast komen er 4 draden uit de groepenkast: drie fase draden en één nuldraad. Op de elektriciteitsmeter ziet u 3x220/230V of 380/400V staan. In de meeste huizen is een 1-fase groepenkast te vinden. Maar waarom is er dan een 3-fase groepenkast?

3-fase groepenkast

Als u op uw elektriciteitsmeter 3x220/230V of 380/400V ziet staan, betekend dit dat u over een 3-fase groepenkast beschikt. Het hebben van een 4-polige hoofdschakelaar is hier ook een aanwijzing voor. Echter, waarom heeft u dan een 3-fase groepenkast nodig? Een 3-fase aansluiting wordt ook wel een aansluiting voor krachtstroom genoemd. Apparaten die krachtstroom nodig hebben vragen meer spanning dan de standaard 230V. Apparaten die krachtstroom gebruiken zijn meestal apparaten voor industriële toeppassingen. Dat is waarom een 3-fase groepenkast vaak niet voorkomt in gewone huizen. Krachtstroom wordt bijvoorbeeld gebruik voor compressoren of zware machines. Maar tegenwoordig is het steeds vaker noodzakelijk dat er ook in woonhuizen gebruik wordt gemaakt van een 3-fase groepenkast.

3-fase groepenkast in huis

Een reden voor waarom een 3-fase groepenkast in een woonhuis gebruikt wordt is omdat er tegenwoordig steeds meer elektrische apparaten gebruikt worden. Te veel elektrische apparaten met een te hoog vermogen kan er voor zorgen dat uw 1-fase groepenkast overbelast raakt. Uw hoofschakelaar zal dan uitschakelen. Dit is op te lossen door uw apparaten aan te sluiten op verschillende fasen. Hiervoor heeft u dan een 3-fase groepenkast nodig. Wanneer u overstapt van een 1-fase groepenkast naar een 3-fase groepenkast, moet u bij uw netbeheerder een verhoging van de capaciteit van uw aansluiting aanvragen. Apparaten waar u bijvoorbeeld een 3-fase groepenkast voor nodig heeft zijn jacuzzi’s, sauna’s, elektrische kookapparaten, elektrische warmtepompen, en oplaadpunten voor elektrische auto’s. Deze kunnen over het algemeen niet worden aangesloten op 230V. Deze apparaten moeten door middel van een krachtgroep worden aangesloten. Het is niet mogelijk om een krachtgroep in een 1-fase groepenkast te plaatsen. Hiervoor dient u dus een 3-fase groepenkast te hebben.