Ieder huis beschikt er over: de groepenkast. De groepenkast zorgt voor het verdelen en beveiligen van de elektriciteit. Een groepenkast is dus nodig zodat alle apparaten in huis worden voorzien van elektrische energie. Het kan voorkomen dat u een nieuwe groepenkast nodig heeft. Bijvoorbeeld als u net verhuisd bent of wanneer uw groepenkast aan vervanging toe is. Gaat u een nieuwe groepenkast samenstellen, dan moet u met een aantal factoren rekening houden. Bij twijfel kunt u altijd een professionele installateur raadplegen. Wel kunt u altijd alvast voorbereidingen treffen wanneer u nieuwe groepenkast samenstellen wilt. Hieronder volgen een aantal punten die u alvast kunt voorbereiden.

Bepaal of u een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig heeft

Een nieuwe groepenkast samenstellen begint bij het weten welke fase u nodig heeft. In de meeste woonhuizen voldoet een 1-fase groepenkast. U kunt erachter komen welke groepenkast u nodig heeft door bijvoorbeeld op de KWH-meter van de huidige groepenkast te kijken. Bij een 1-fase groepenkast staat er 220/230V en bij een 3-fase groepenkast staat er 380/400V. Ook kunt u op de factuur van uw netbeheerder kijken. U kun ook een nieuwe groepenkast samenstellen met een andere fase stroomaansluiting dan uw huidige groepenkast. U dient hiervoor een andere stroomaansluiting aan te vragen bij uw netbeheerder.

Bepaal het aantal groepen

De tweede stap bij een groepenkast samenstellen, is het bepalen van het aantal groepen. Hiervoor telt u het aantal lichtpunten en stopcontacten in huis. Het totale vermogen van de apparaten die op 1 groep worden geplaatst mogen niet meer bedragen dan de maximale belasting van een groep. De maximale belasting van één groep kunt u berekenen door het aantal ampère van de groep te vermenigvuldigen met de netspanning. Apparaten die meer dan 2000W gebruiken moeten op een aparte groep geplaatst worden.

Bepaal de details van uw groepenkast

Als u de vorige punten heeft gehad bent u bijna klaar met de groepenkast samenstellen. U heeft echter nog een aantal losse componenten nodig om in uw groepenkast toe te voegen. Een aantal onderdelen heeft u verplicht nodig. Zo is het hebben van een hoofdschakelaar verplicht. Ook heeft u verplicht aardlekschakelaars in uw groepenkast nodig. Achter iedere aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden. Ook is het mogelijk dat u nog andere onderdelen nodig heeft in uw groepenkast als een beltrafo of een fornuisgroep. Dit is afhankelijk van uw situatie.