Een groepenkast is onmisbaar in huis of in ieder ander gebouw. De groepenkast zorgt er namelijk voor dat de elektriciteit beveiligd en verdeeld wordt. Alle elektrische apparaten worden voorzien van stroom vanaf de groepenkast. Is uw groepenkast aan vervanging toe omdat u bijvoorbeeld in een verouderd huis woont? Of gaat u in een nieuwbouwhuis wonen? Dan moet u een nieuwe groepenkast installeren. Een groepenkast installeren is geen gemakkelijke klus. Daarnaast kan een groepenkast installeren ook gevaarlijk zijn omdat u werkt met stroom. Heeft u nog nooit eerder gewerkt met stroom? Laat dan de groepenkast installeren door een erkend vakman. Deze zal de groepenkast installeren op de juiste wijze.

Nieuwe groepenkast kopen

Een groepenkast installeren begint natuurlijk bij het aanschaffen van een nieuwe groepenkast die bij uw situatie past. Er zijn een aantal punten waar u op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe groepenkast. Allereerst moet u weten of u een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig heeft. Vervolgens moet u bepalen hoeveel groepen u nodig heeft. Dit bepaalt u op basis van het aantal lichtpunten en stopcontacten in huis en het vermogen dat de elektrische apparaten bepalen. Daarna kunt u nog overige details die voor u van toeppassing zijn toevoegen. Ook is het belangrijk dat u rekening houdt met de afmeting van de groepenkast. U wilt uiteraard niet dat u een groepenkast koopt die niet in uw meterkast past.

Groepenkast installeren

Als u nog nooit met stroom heeft gewerkt kunt er dus het beste voor kiezen de groepenkast te laten installeren door een vakman. U kunt uiteraard al wel het een en ander, als u dat wilt, voorbereiden. Zo kunt u alvast de oude groepenkast gaan verwijderen. Zorg er voor dat u hiervoor al de spanning heeft uitgeschakeld. Wanneer u een nieuwbouwhuis heeft zal dit niet nodig zijn. De groepenkast installeren begint allereerst met het ophangen van de groepenkast in de meterkast. Wanneer de nieuwe groepenkast dezelfde afmeting heeft als de vorige, dan zijn de gaten om de kast op te hangen al aanwezig. Indien dit niet het geval is zult u dus gaten moeten boren. Zorg ervoor dat de kast goed vast zit, zodat deze niet naar beneden kan vallen. Nu de kast opgehangen is, kan er begonnen worden met de groepenkast installeren. Hiervoor moet u de groepen aansluiten. Hiervoor moeten de benodigde kabels naar de groepenkast worden gelegd en op de juiste manier aangesloten worden. Hiervoor heeft u een nuldraad (blauw), fasedraad (bruin) en een aardedraad (geel/groen) voor nodig. De groepenkast installeren zodat deze werkt kunt u verder overlaten aan de vakman.